Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vrijdag 1 mei 2015

De goede eigenschappen van noten




Tegenwoordig wordt er steeds meer geschreven en gezegd over de gezonde eigenschappen van noten en zaden. Toch blijven consumenten huiverig over noten, met name omdat noten geassocieerd worden met ongezond vet.
Als professional moeten we de consument duidelijk informeren over het feit dat noten en zaden in een bepaalde samenstelling en hoeveelheid wel degelijk goed zijn voor onze gezondheid en ook kunnen helpen om gewicht te verliezen. Vooral het feit dat noten een uitstekende voedingsbron zijn van de gezonde vetten omega-3 en -6 en van voedingsvezels en –eiwitten is een belangrijk aspect voor onze algemene gezondheid. Daarnaast bevatten noten en ook zaden fytosterolen die helpen de opname van cholesterol uit voedsel te verlagen. Ook de voedingsmiddelenindustrie voegt steeds vaker fytosterolen toe aan producten als yoghurt. Door de samenstelling van eiwit, vezels en gezonde vetten helpen bepaalde noten en zaden de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor de trek naar eten afneemt.
Benadrukt moet worden dat vooral de samenstelling en de dagelijkse hoeveelheid van noten en zaden van belang zijn om een optimale werking. Qua dagelijkse hoeveelheid wordt als indicatie gegeven 30 tot 60 g noten en zaden. Qua samenstelling wordt geadviseerd te kiezen voor een gevarieerde mix en geen gezouten of gebakken noten in verband met de hoge hoeveelheden zout die deze noten meestal bevatten.
Kijk hieronder voor een overzicht van de meeste bekende, gezonde noten en zaden.
Amandelen
Rijk aan: veel magnesium, kalium, mangaan, koper, vitamine E, selenium, calcium.
Amandelen zijn cholesterolverlagend door de gezonde, enkelvoudige onverzadigde vetzuren. De schil van de amandel bevat vooral veel anti-oxidanten.
Cashewnoten
Rijk aan: koper, magnesium, tryptofaan, fosfor.
Cashewnoten zijn goed voor een gezond skelet, een goede werking van het zenuwstelsel en zijn bloeddrukverlagend en ondersteunen een efficiënte spierwerking. Cashewnoten kunnen zelfs de ernst van astmatische aandoeningen verlichten. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van het ‘gelukshormoon’, serotonine.
Lijnzaad
Rijk aan: alfalinolzuur (omega-3 vetzuur), oplosbare vezels, lignine.
Lijnzaad biedt door de omega-3 vetzuren een goed alternatief voor vis. Door de oplosbare vezels biedt lijnzaad verlichting bij constipatie en aambeien. Mogelijk heeft lignine zelfs anti-kanker eigenschappen.
Paranoten
Rijk aan: eiwitten, koper, niacine, magnesium, vezels, vitamine E, selenium (anti-oxidant).
Selenium helpt de schade te herstellen die vrije radicalen bij gezonde cellen aanrichten.
Pompoenpitten
Rijk aan: magnesium, mangaan, fosfor en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, ijzer, koper, zink en eiwitten.
Pompoenpitten zijn goed voor de prostaat door de stof curcubitacine.
Sesamzaad
Bevat: mangaan, koper, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, vitamine B1, zink, voedingsvezels, sesamine, sesamoline.
Doordat sesamzaad koper bevat heeft sesamzaad een gunstig effect bij het verminderen van de klachten van reumatische artritis (ontstekingsremmend). Tevens heeft door de sesamine en sesamoline sesamzaad een cholesterolverlagend effect.
Walnoten
Bevat: omega-3 vetzuren, ellaginezuur.
Deze stoffen hebben een cholesterolverlagend effect en zijn ontstekingsremmend. Biedt ondersteuning aan het immuumsysteem door ellaginezuur.
Zonnebloempitten
Bevat: Vitamine E, magnesium, selenium en meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
De enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn goed voor het hart door het cholesterolverlagend effect ervan. Tevens is vitamine E goed voor de algemene gezondheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...