Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hapjes en Tapas



Hapjes en Tapas


Griekse champignons (4 pers.)



250 g champignons
3 el tomatenketchup
scheutje Worcestersaus
½ dl olijfolie  
1 teentje knoflook uit de knijper
3 dl droge witte wijn
sap van 1 citroen
1 laurierblaadje
½ tl venkelzaad
tijm, zout en vers gemalen peper

Was de champignons en verwijder het onderste stukje van de steeltjes.
Doe de overige ingrediënten bij elkaar, breng het geheel aan de kook, voeg de champignons toe, draai het vuur laag en laat alles ongeveer 15 min. trekken.
Zet de warmtebron uit en laat de champignons in het vocht afkoelen.
Zet de pan, wanneer hij grotendeels is afgekoeld in de koelkast en dien de champignons echt gekoeld op.

DV


Ham-kaasballetjes


½ kop sesamzaad
100 g zachte roomkaas
100 g ham, fijngehakt
50 g geraspte kaas




 1.    Strooi de sesamzaadjes in een koekenpan en rooster ze heel kort.
2.    Prak de roomkaas, voeg de fijngehakte ham toe en meng het.
3.    Maak met de hand balletjes door middel van 1 volle theelepel.
4.    Rol de balletjes door de geroosterde sesamzaadjes.
5.    Zet de balletjes tenminste één uur in de koelkast voor het serveren.

HB

Kaasballetjes


4 eiwitten, heel goed stijfkloppen
2 el bloem
500 g geraspte oude kaas
peper naar behoefte toevoegen



Kaas, peper, bloem en de stijfgeklopte eiwitten met de hand doorkneden. Als het deeg te zacht is, dan op de hand een beetje bloem doen en dit herhalen tot je er goed balletjes van kan maken. Je maakt de balletjes zo groot als een bitterbal.
Als de balletjes gemaakt zijn, zet je ze ongeveer een uurtje weg op een koele plaats. Let op: niet tegen elkaar leggen.
Bak de balletjes voorzichtig in olie op 180ºC. Ook hier geldt, de balletjes moeten niet tegen elkaar aan komen en er moeten niet teveel gelijktijdig worden gebakken.

WvH

Kaaschips


fijngeraspte Parmezaanse kaas
gemalen peper
gedroogde tijm
fijne sla voor de vulling





De kaas mengen met peper en tijm. Met een lepel een hoopje kaas platdrukken op een bakplaat, daarna 3 à 6 min.
in de oven op 200ºC.
Haal ze stuk voor stuk van het bakblik af en vorm er rolletjes van (bv. om de steel van een houten lepel).
Vullen met heel fijne sla of kruiden.
Ook ongevuld als knabbeltje bij een glas wijn zijn ze heerlijk!

HO


Slabonbons met mierikswortel-roomkaas


1 kropsla
200 g verse roomkaas naturel
½ bakje tuinkers
1 à 2 el geraspte mierikswortel
2 gekookte bieten (van gelijke grootte, ca. 500 g)
2 el olijfolie, extra vierge
1 el rode-wijnazijn
amuselepels



In grote pan water met wat zout aan de kook brengen.
Blaadjes van kropsla losmaken en 12 mooie blaadjes (+ 2 extra als reserve) selecteren.
Slabladeren even in kokend water onderdompelen, zodat ze zacht worden.
Slablaadjes in bak met ijskoud water leggen, om garingsproces te stoppen.
Slablaadjes laten uitlekken en met keukenpapier of theedoek voorzichtig droogdeppen.
Roomkaas mengen met losgeknipte tuinkers, mierikswortel, zout en peper naar smaak.
Slabladeren op werkvlak uitspreiden en midden op elk blad 1 el roomkaas scheppen. Blaadjes rond roomkaas vouwen en de 'slabonbons' op vouwnaad op bord leggen.
(Met handschoenen aan) bietjes voorzichtig schillen en in dunne plakjes snijden.
In kom 1 el olie met azijn, zout en peper tot dressing kloppen en 12 mooie bietplakjes erin leggen (rest wordt niet gebruikt).
Bonbons en bietplakjes tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Plakjes biet op kamertemperatuur laten komen.
Amuselepels op schaal leggen en op elke lepel plakje biet leggen.
Slabonbon op biet leggen en rest van olijfolie erover druppelen.

HO

Tartaar van haring met gefrituurde sjalotjes


2 haringen
sjalotje in ringetjes gesneden
olie



 
De olie verhitten, hierin de sjalotjes frituren totdat ze mooi goudbruin zijn, op keukenpapier uit laten lekken.
De haring heel fijn snijden en er kleine balletjes van maken. De balletjes op een amuselepel leggen en er de gefrituurde sjalotjes opdoen.
HO


Zalmmousse (4 pers.)


1 groene paprika
peterselie
halve komkommer
blik zalm (450 g)
bakje Hüttenkäse 200 g
8 el mayonaise
½ tl dragon
zout, cayennepeper
8 blaadjes witte gelatine
2 el citroensap
sla



De paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in kleine stukjes snijden. Peterselie fijnknippen. Komkommer in dunne plakjes snijden. Zalm fijnprakken.
Aan de zalm toevoegen: Hüttenkäse, mayonaise, paprika, peterselie en dragon.
Alles goed mengen.
Op smaak brengen met zout en peper.
In een steelpan de gelatine oplossen in 1¼ dl water, hier het citroensap doorheen doen.
Een vorm omspoelen met koud water; 6 el gelatine erin doen en de komkommer er dakpansgewijze inleggen.
In koelkast in ca. 10 min. koud laten worden.
De rest van de gelatine door de zalmmassa roeren.
De vorm hiermee vullen.
Ongeveer 1 uur stijf laten worden.
Zalmmousse storten en garneren met sla.
HB





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...