Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gebak en koekjes

Gebak en koekjes



Appel-kokostaart


400 g zelfrijzend bakmeel
250 g boter of margarine
200 g suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
100 g gemalen kokos
3 el gemberjam (evt. abrikozenjam)
1 el custardpoeder1 kg appelen, cox orange

Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout met de handmixer in ca. 10 min. tot een romige massa. Klop het ei erdoor. Schep het zelfrijzend bakmeel en de kokos er in gedeeltes door en verwerk het met de handen tot een kruimelig deeg.
Vet een lage taartvorm, Ø 26 cm, in en druk tweederde van het deeg in de vorm. Schil de appelen en snijd ze in kleine stukjes. Vermeng ze met de gemberjam en custardpoeder en verdeel ze over de taartbodem. Rol de rest van het deeg tussen je handen tot kleine kruimels en strooi deze over de appelvulling. Bak de taart in een voorverwarmde oven van ca. 160ºC in ca. 50 à 60 min. goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen en dien op met een toef slagroom.
MW



Chocolade-kruidcake



voor cakeblik met een inhoud van 1½ liter

3 eieren
200 g bruine basterdsuiker
200 g boter
200 g zelfrijzend bakmeel
zout
5 el melk
2 tl citroensap
½ pakje vanillesuiker
100 - 150 g pure chocolade
15 g koekkruiden
75 - 100 g gehakte walnoten

Klop de eieren met de basterdsuiker tot een schuimige massa. Giet er geleidelijk de gesmolten, maar niet te hete boter bij en voeg daarna beetje bij beetje het zelfrijzende bakmeel met zout en lauwe melk toe.
Voeg het citroensap, de vanillesuiker, de geraspte chocolade, de koekkruiden en de gehakte noten toe.
Doe het mengsel in een beboterde en met bloem bestoven cakeblik en bak de kruidkoek midden in een voorverwarmde oven  op 175ºC in ruim een uur gaar.
Tip:
- hak de chocolade op een houten plank met een scherp kaasmes
- koekkruiden bestaan uit een mengsel van specerijen zoals gemalen kardemom, koriander, gemberpoeder en kaneel
- de cake kan heel goed worden ingevroren.

SD



Duumkes


150 g zachte roomboter
150 g bruine suiker
1 ei
snufje zout
1 tl kaneel
eventueel ½ tl gemalen kardemom
½ tl gemberpoeder
1 volle el anijszaad (bij toko's, Marokkaanse winkels of markt)
50 g hazelnoten, gehakt
250 g bloem


Verwarm de oven voor op 175ºC. Klop de boter romig en meng suiker en ei erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Voeg zout, kaneel, gemberpoeder, kardemom, anijszaad en gehakte hazelnoten toe.
Vervolgens geleidelijk bloem toevoegen tot een stevig deeg ontstaat, waarvan gemakkelijk rolletjes zijn te vormen.
Zonodig iets meer bloem toevoegen.
Vorm van het deeg rolletjes van 5 cm lengte en 1 cm doorsnede en leg deze op een beboterd bakblik (je hebt waarschijnlijk 2 bakblikken nodig of bak er twee achter elkaar).
Druk de rolletjes een beetje plat.
Bak de duumkes op 175ºC of gasovenstand 4, in 20 min. gaar en bruin.
Laat afkoelen en bewaar ze goed afgesloten in een blik.
EN



Engelse kerst-vruchtencake


100 g krenten
100 g rozijnen
25 g sukade
25 g oranjesnippers
2 dl rum
1 pakje boter
5 eieren
300 g donkerbruine basterdsuiker
120 g bloem
125 g zelfrijzend bakmeel
35 g koekkruiden
snufje zout

Twee dagen van te voren:
De rozijnen, krenten, kleingesneden sukade en de oranjesnippers in de rum laten weken.
Goed afdekken anders verdampt de rum!
Na de tweede dag:
De boter zacht roeren en de basterdsuiker er goed doorheen roeren. Dit kan ook met een handmixer.
De eieren er één voor één doorheen kloppen. Pas als een ei helemaal weg geroerd is mag het volgende ei erbij.
De bloem met het zelfrijzend bakmeel, de koekkruiden en wat zout zeven en door het ei-botermengsel roeren.
De vruchten met de rum eraan toevoegen.
Het deeg in een beboterde en met paneermeel bestrooide bakblik van 1½ l doen (een vierkant blik is echt Engels!).
Het blik op een rooster zetten en op de onderste richel van de matig verwarmde oven, 150ºC, schuiven. Baktijd 1½ uur à 2 uur.
Met een breinaald er in prikken; als deze er droog uitkomt, is de Christmascake klaar: de cake op een rooster laten afkoelen.

SD



Kerststol


500 g bloem
1 zakje bakpoeder
200 g suiker
½ fl rumaroma
150 g rozijnen
50 g citroenrasp
125 g amandelen zonder vel, grof geraspt
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
250 g kwark
1 fl citroenessence
125 g boter of margarine
50 g gekonfijte sinaasappelschilletjes


 1.    Alles goed door elkaar kneden en in een licht ingevette vorm (tulbandvorm of cakeblik) doen.
2.    Een goed uur (een satéprikker moet er droog uitkomen) bakken bij 175ºC.
3.    Af laten koelen en dan de plakken besmeren met boter.

RA



Kletskoppen


125 gram roomboter
200 gram witte basterdsuiker
50 gram tafelsuiker
halve theelepel kaneel
100 gram bloem
125 gram grof gehakte amandelen
beetje zout


De boter romig roeren en daarna de basterdsuiker en tafelsuiker er doorheen roeren.
Daarna de rest van de ingrediënten er door roeren, goed roeren.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet de bakplaat in.
Schep met behulp van 2 theelepels bergjes deeg op de bakplaat met een tussenruimte van 5 cm.
Schuif de bakplaat in de oven en laat de koekjes 5 minuten uitvloeien.
De temperatuur terugbrengen naar 150 graden en bak ze in 10 minuten knapperig.
Neem ze met een spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen.
    HB



Kwark kerststol


500 g bloem
200 g suiker
¼ tl zout
125 g boter
2 eieren
1½ pakje bakpoeder    1 fl citroenaroma
1 fl rumaroma
250 g magere kwark
125 g amandelen gepeld en gehakt
250 g rozijnen
50 g sukade

Kneed de bloem, suiker, zout en boter goed door elkaar in een ruime kom. Voeg dan de eieren, bakpoeder en de aroma’s toe en kneed dit verder door elkaar.
Voeg daarna de kwark toe en kneed dit zo dat de deegbal van de kom los komt.
Voeg dan de amandelen rozijnen en sukade toe en kneed dit erdoorheen, desnoods iets bloem toevoegen.
Het deeg uitrollen tot een dikke plak, dan oprollen en op een beboterd bakblik leggen.
De oven tot 250°C voorverwarmen, het blik in het midden van de oven schuiven en het brood bij 180°C bakken.
Is het brood gaar dan uit de oven nemen en de korst insmeren met 50 g boter. Daarna bestrooien met 50 g poedersuiker.
NS



Luikse wafels


750 g patisserie bloem
270 g  lauwe melk
70 g verse gist
3 eieren en twee eidooiers
 een snufje zout
½ zakje vanillesuiker
400 g  zachte boter
500 g parelsuiker

Bereid het deeg met alle ingrediënten, behalve de boter en de parelsuiker. Laat het 30 minuten rusten.
Werk al knedend de zachte boter in het deeg en eindig met de parelsuiker.
Verdeel het deeg in porties van 100 gram en begin te bakken na een rusttijd van 15 minuten.
Het wafelijzer goed voor verwarmen. Baktijd 3 minuten.
Het wafelijzer moet niet ingevet worden!
AvE



Oranje plaatkoek


50 g boter
250 g witte basterdsuiker
1 ei
1 sinaasappel
400 g bloem
3 tl bakpoeder
1 tl nootmuskaat
2 tl anijspoeder
1 mespuntje zout
100 g oranjesnippers
voor het glazuur:
200 g poedersuiker
2 el sinaasappelsap



Roer de boter met de gezeefde basterdsuiker romig in een kom. Neem het ei helemaal op in de massa en roer er 5 el sinaasappelsap door.
Zeef de bloem, het bakpoeder, de nootmuskaat en het anijspoeder erboven.
Doe het zout, de geraspte schil van 1 sinaasappel en de fijngesneden oranjesnippers erbij.
Roer alles goed dooreen.
Bekleed een bakblik met boterhampapier en vet het in. Verdeel de massa gelijkmatig over het bakblik.
Zet het midden in de oven op 200ºC. Bak de koek in een 30 min. gaar.
Roer van de gezeefde poedersuiker en het sinaasappelsap een glazuur en bestrijk hiermee de nog warme koek.
NS



Osawacake


3 el sesamzaadjes
3 koppen gekookte ronde rijst (1 deel rijst op 2 delen water gekookt in ca. 50- 60 min.)
2 koppen fijne havervlokken of havermout
2 koppen gebuild meel (gezeefde volkorenmeel)
½ kop perendiksap of appeldiksap    2 el kaneel
1 kop rozijnen, gewassen
1 kop geroosterde hazelnoten-gehakt
1 tl vanillepoeder


Spoel de sesamzaadjes in een zeef onder de kraan af, laat ze goed uitlekken  en rooster ze in een droge koekenpan op halfhoog vuur droog onder voortdurend roeren. Laat ze op een rustig vuurtje zachtjes poffen of opbollen, ze hoeven niet bruin te worden.
Vet een bakblik van 1½ l in met wat olie en strooi de sesamzaadjes hierin. Wat overblijft, kan straks door ‘het beslag’.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Meng nu alle andere ingrediënten in een grote kom door elkaar met een houten lepel. Voeg eventueel wat water toe om een samenhangend geheel te krijgen.
Doe het mengsel erin, druk goed aan met een platte lepel of met en vochtige hand. Dit is belangrijk om de cake een geheel te laten worden.
Bak de cake in ca. 30 min. goudbruin.
Laat goed afkoelen voordat het gestort kan worden.
SD



   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...