Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vrijdag 1 mei 2015

Over sojabonen en tempeh



Sojabonen


Vegetarische maaltijden bereiden betekent dat er geen vlees wordt gebruikt; maar wat dan? We hebben toch elke dag enig eiwit nodig voor b.v. celvernieuwing, spieropbouw, herstel van weefsel ed. Als je niet meer zoveel vlees of eiwitten van dierlijke oorsprong wilt eten, om wat voor reden ook, waar haal je dan je eiwitten vandaan?
Gelukkig leveren ook planten eiwitten. Peulvruchten zoals bv. bonen, erwten, linzen en sojabonen maar ook granen leveren eiwitten. (Eigenlijk zijn onderdelen van aminozuren, waaruit complexe eiwitten worden gevormd.)
Eet je deze twee voedingsmiddelen gelijktijdig dan verhogen en waarborgen ze de volledige eiwitvoorziening.
De sojaboon is bij uitstek een peulvrucht met de aanzienlijkste kwaliteiten; het levert een hoog gehalte aan eiwitten. Hier wordt al eeuwenlang dankbaar gebruik van gemaakt en nog steeds. Het is nl de goedkoopste bron van eiwitten waarvan tofu en tempeh het meest bekend zijn.
Ik werk zelf veel met tofu en maak ook regelmatig tempeh klaar. Aan dat laatste moest ik erg wennen maar als je eenmaal de juiste bereidingswijze hebt gevonden dan ga je het gewoon waarderen!


 

Gebakken en gestoofde tempeh



1 blok tempeh, in dobbelsteentjes snijden
5 el sojasaus of shoyu (Japanse sojasaus)
½ kopje water
2 cm verse gember, geraspt
3 el citroensap

Zo maak je deze tempeh klaar:
Meng de sojasaus met het water. Bak de tempeh in een laagje olie snel op hoog vuur, blus af met het sojasaus-watermengsel.
Voeg het citroensap en de helft van de gemberrasp toe en laat deze ca. 20 min. stoven.
Dien op met nog wat extra druppels gembersap, geperst van de overgebleven rasp (door de knoflookpers!)
Deze tempeh is lekker bij rijst.
Kook de rijst dan niet al te droog en geef bv. als groente spitskool.
Dit is lekker wanneer je het gaat roerbakken met een uitje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...