Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pasta


Macaroni met boemboe, ham en kaas, 4 personen




•    Bakje sajoer boontjes of de boemboe sajoer groenten van Conimex
•    350 gram macaroni
•    Dikke plak jong belegen kaas 150 gram
•    2 el olie zonnebloem of arachideolie
•    Bakje met hamreepjes
•    Chinese roerbakmix 2 pakken
•    Ketjap manis
•    Eventueel wat sambal


Roerbak de Chinese roerbakmix in wat olie in een wok of braadpan.
Voeg de boemboe toe met wat water, zie gebruiksaanwijzing.
De macaroni beetgaar koken, afgieten en door de Chinese roerbakgroente roeren.
De hamreepjes en de kaas er door roeren en al omscheppende zachtjes laten smelten; goed doorwarmen.
Op voorverwarmde (diepe) borden scheppen.
Aan tafel naar smaak sambal en ketjap toevoegen.
Lekker met zoetzure komkommersalade, augurkjes of  ander tafelzuur.
LO


Pastitio me makaronia (6 à 8 pers.)




500 g grote buisvormige macaroni
½ kopje boter
zout en peper
2 eieren, geklopt
½ kop geraspte kaas    bechamelsaus, zie recept onderaan
gehaktsaus, zie recept onderaan




Breng ruim water met zout aan de kook.
Doe, zodra het water kookt, de macaroni in de pan en roer van tijd tot tijd door. Giet de macaroni af zodra die zacht is.
Doe de helft van de gehaktsaus op de bodem van een vuurvaste schaal, daarna de helft van de macaroni, wat geraspte kaas, de laatste helft van de gehaktsaus en
de andere helft van de macaroni.
Eindig met de overgebleven geraspte kaas.
Smelt de boter en overgiet alles met die boter. Bedek de pastitio met een laag bechamelsaus.
Bestrooi de pastitio met de rest van de geraspte kaas en bak deze schotel 40 min. in een matige oven.

Salsa domates me kima, tomatensaus met gehakt

500 g gehakt
4 rijpe tomaten of een blikje tomaatjes
2 el boter
1 grote ui, fijngesneden    1 kop rode wijn
1 laurierblad
fijngesneden peterselie

Verhit de boter in een pan en fruit de ui licht aan.V
oeg gehakt toe en fruit dit even aan.
Voeg de ontvelde kleingesneden tomaten toe en peper, zout en laurierblad.
Laat de saus ongeveer 40 min. zachtjes doorkoken en voeg 10 min. voor het einde de peterselie toe.
 

Bessamel, Grieks, béchamelsaus
(geschikt voor een moussaka of bovenstaande pastitio)

4 kopjes warme melk
8 el bloem
3 el boter of margarine
zout, peper en een beetje nootmuskaat

Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem al roerend toe met een houten lepel.
Draai het vuur laag en voeg lepel voor lepel de melk toe onder voortdurend roeren zodat het niet gaat klonteren.
Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.

Voor een moussaka: voeg als de béchamelsaus iets is afgekoeld, langzaam 2 geklopte eieren toe.
Voor de pastitio: voeg op het laatst 1 kopje geraspte kaas toe.

HO


Pesto groente-feta pannetje (4 pers.)




Neem 1 kg schoongemaakte groenten, bv:
venkel, selderij, paprika, wortelen, courgette, aardappel
1 à 2 uien
1 à 2 tenen knoflook
2 el olijfolie
4 tomaten (ontveld)
200 g feta, in blokjes snijden
½ tot ¾ pot rode pesto
een handjevol verse basilicum


Snijd de groenten in niet al te kleine stukken; het knoflook heel erg fijn, de uien in grove stukken.
Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem, doe daar de uien en even later het knoflook, even glazig laten worden. Let op dat het knoflook niet verbrand.
Doe dan de overige ingrediënten erbij behalve de tomaten.
Laat alles in ongeveer 15 min. gaar worden (het moet wel iets knapperig blijven) en doe er tot slot de tomaten bij.
Laat het mengsel goed doorwarmen en roer tot slot de feta en de blokjes pesto er door.
Proef of de smaak goed is, breng anders op smaak met wat kruidenzout en versgemalen peper. Een handje basilicum erdoor maakt dit gerecht tot een feest.
Je kunt dit gerecht eten met b.v. zilvervliesrijst of quinoa.

SD

Ravioli met salie-citroenboter


100 g gedroogde ravioli
30 g boter
1 el citroensap
3 salieblaadjes
1 courgette
zout en peper




Kook de pasta gaar in ruim kokend water met zout.
Snijd intussen de schoongemaakte courgette in plakjes. Verhit 10 g van de boter en bak de courgette in ongeveer 5 min. aan beide kanten lichtbruin. Strooi er zout en peper over.
Smelt de rest van de boter in een steelpan en roer het citroensap en de salie er door. Laat even trekken.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
 Laat de ravioli goed uitlekken in een vergiet en meng hem door de courgette.
Verdeel het mengsel over de borden.
Schenk vervolgens de salie-citroenboter erover.
AvV


Spaghetti alla putanesca


3 teentjes knoflook
8 ansjovisfilets
150 g zwarte olijven
500 g rijpe tomaten
6 el olijfolie
1 el kappertjes    zout
mespunt gemalen peperoncino (klein heet pepertje); als alternatief kan er bv. sambal worden gebruikt
400 g spaghetti


 
Snijd de gepelde knoflookteentjes in dunne plakjes. Hak de ansjovisfilets fijn. Hak de ontpitte olijven grof.
Dompel de tomaten even in kokend water, pel ze, halveer ze en verwijder steelaanzet en pitten. Hak ze grof.
Verhit de olie in een pan. Bak daarin eerst het knoflook tot hij kleur krijgt en doe er dan de ansjovis bij.
Doe de olijven, kappertjes en tomaten in de pan. Kruid met weinig zout en met peperoncino. Laat het op een laag pitje met het deksel op de pan smoren.
Kook intussen de spaghetti ‘al dente’. Giet af, laat uitlekken en vermeng het met de saus in de pan.
Er hoeft geen kaas meer bij.
AvV



Tagliatelle met roomsaus

tagliatelle (als voorgerecht: 80 g p.p.; als hoofdgerecht: 100 g p.p.)
1¼ dl slagroom
bakje cherrytomaatjes, gehalveerd
100 g hamblokjes
100 g gorgonzola, in blokjes
2 blaadjes salie, kleingesneden (of peterselie

     1.    Kook de tagliatelle al dente.
2.    Verwarm de room in een sauspan, roer de salie, ham en tomaatjes er door.
3.     Goed doorwarmen.
4.    Tagliatelle laten uitlekken.
5.    Voor opdienen gorgonzola door saus roeren.

AvV


Spaghetti met preisaus en geraspte kaas (voor 2 personen)



250 g (volkoren) spaghetti
15 g margarine
peterselie
400 g prei
2,5 dl. water
half kruidenbouillontablet
15 g maïzena
2 hardgekookte eieren
zout
peper
ketoembar
100 g geraspte kaas


Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in hele fijne schijfjes (ringetjes), wassen en uitlekken.
Smoor 2/3 deel van de prei 8 minuten in de margarine.
Voeg het water en bouillontablet er aan toe en laat het mengsel aan de kook komen.
Meng een papje van de maïzena en weinig koud water en kook dit al roerende 1 minuut mee met de prei.
Snijd de eieren in grove stukken en meng deze door de saus.
Maak de preisaus op smaak met af met zout, peper, ketoembar en peterselie.
Meng de overgebleven prei (1/3 deel) met weinig zout en zet de groente in een apart schaaltje op tafel.
Doe ook de geraspte kaas in een schaaltje. Neem een portie spaghetti, daar overheen de preisaus bestrooien met de rauwe prei en geraspte kaas.
Niet veel zout gebruiken, een klein beetje in de spaghetti verder niet.

Tip:
Het is een vegetarisch recept en wil je dat niet dan doe je er bijv. hamblokjes in of stukjes kipfilet.

EB



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...