Aardappelen en kousenband
400 g aardappelen, in kwarten
250 g kousenband, in kleine stukjes
olie
2 dl kippenbouillon
1 mespuntje sambal
2 el kerriepoeder
Bak de aardappelen in wat olie en kruid ze met het kerriepoeder.
Als de aardappels wat gebakken zijn kan de bouillon met de sambal erbij gedaan worden.
Doe het deksel op de pan en voeg na ca 5 min. de kousenband toe.
Proef ook of de 'saus' van bouillon en kerrie genoeg smaak heeft, dan eventueel extra zout, kerrie en/of sambal toevoegen.
AvE
Aziatische saus
100 g suiker
6 el witte wijnazijn
2 el witte wijn
¼ l ananassap
el tomatensap
1 el sojasaus
2 el maïzena
1 stukje gember, heel fijn gesneden
Doe alle ingrediënten in een pannetje, behalve de gember, onder voortdurend roeren aan de kook brengen.
Als de saus gebonden is de fijngesneden gember toevoegen.
Kan oud of warm gebruikt worden bij vlees en vis.
RA
Boemboe-bali van vis
Hiervoor kan elke vissoort genomen worden maar de meest gebruikte is ikan pé. (gerookte vissoort)
Neem je verse vis dan moet deze eerst in olie gaar gebakken worden.
Het beste is, na ze goed schoongemaakt te hebben, ze in te wrijven met zout en tamarinde.
Leg de gebakken vis op een schaal, en laat ze goed afkoelen.
De saus, wrijf tezamen fijn:
3 knoflookpitjes
6 uitjes
klein stukje gember
stukje trassie
4 rode ontpitte lomboks
suiker
Fruit dit in olie en doe er daarna bij:
scheutje water
zoete ketjap
citroensap / azijn
Het moet een zuurzoete saus zijn.
Is de saus mooi dik, giet hem dan over de afgekoelde vis uit.
WL
Boemboe roedjak van vis
1 ui
fiks wat knoflook
olie
laos
2 djeroekblaadjes p.p (toko)
ketjap naar smaak
sambal
zout en een paar korrels suiker
1 blikje tomatenpuree
citroensap met wat water of assemwater (toko)
2 lekkerbekjes of een ander gebakken vis (ze mogen koud zijn), klein maken
veel water
Ui en knoflook fijnstampen, fruiten in de olie.
De kleingemaakte vis en de overige ingrediënten toevoegen.
Afblussen met water assemwater, goed blijven roeren.
Zoveel water toevoegen dat het gerecht onder water staat.
Laten sudderen en af en toe roeren.
Noot:
Deze roedjak is het lekkerst als het een dag van tevoren wordt gemaakt, het wordt een apart soort dikke soep
HI
Boemboe roedjak
400 g aardappelen, in kwarten
250 g kousenband, in kleine stukjes
olie
2 dl kippenbouillon
1 mespuntje sambal
2 el kerriepoeder
Bak de aardappelen in wat olie en kruid ze met het kerriepoeder.
Als de aardappels wat gebakken zijn kan de bouillon met de sambal erbij gedaan worden.
Doe het deksel op de pan en voeg na ca 5 min. de kousenband toe.
Proef ook of de 'saus' van bouillon en kerrie genoeg smaak heeft, dan eventueel extra zout, kerrie en/of sambal toevoegen.
AvE
Macaroni met boemboe, ham en kaas, 4 personen
• Bakje sajoer boontjes of de boemboe sajoer groenten van Conimex
• 350 gram macaroni
• Dikke plak jong belegen kaas 150 gram
• 2 el olie zonnebloem of arachideolie
• Bakje met hamreepjes
• Chinese roerbakmix 2 pakken
• Ketjap manis
• Eventueel wat sambal
Roerbak de Chinese roerbakmix in wat olie in een wok of braadpan.
Voeg de boemboe toe met wat water, zie gebruiksaanwijzing.
De macaroni beetgaar koken, afgieten en door de Chinese roerbakgroente roeren.
De hamreepjes en de kaas er door roeren en al omscheppende zachtjes laten smelten; goed doorwarmen.
Op voorverwarmde (diepe) borden scheppen.
Aan tafel naar smaak sambal en ketjap toevoegen.
Lekker met zoetzure komkommersalade, augurkjes of ander tafelzuur.
LO
Van een biefstukje met een scherp mes dunne reepjes snijden ongeveer 70 gram.
Hetzelfde van een varkenshaasje, en ook van een stukje kippendijbeen. En een stuk of 8 tigershrimps.
3 lente- of bosuitjes in stukjes van 1 à 1½ cm.
enige bladeren van een kleine paksoi
4 stoneleeks als de bosuitjes
van een winterpeen wat dikke julienne gesneden
een paar champignons in plakjes
een sausje, ik had chilly and ginger
Voor de mie
klein stukje kippendijbeen in kleine stukjes
1 bosuitje heel fijn gesneden
1 stoneleek heel fijngesneden
1 blad van de paksoi in smalle stripes
een klein beetje wortelstripes.
verder olie, zout en peper en gehakte chilly
Kook de mie volgens voorschrift.
Kook de groente gelijk met de mie, als de mie gaar is laten uitlekken.
Bak de stukjes kippen dijbeen in wat boter en doe daar een halve theelepel gehakte chilly bij. Meng de kipstukjes zonder het bakvocht door de mie.
Serveer in een schaal eventueel met een omelet in reepjes, en wat zuur.
Laat de Tigershrimps ontdooien en pel ze en breek de kop er af.
Neem een keukenschaar en knip van af de kopkant de garnaal in de lengte half door (eventueel darmtroep verwijderen.)
In de wok een eetlepel olie en roerbak de shrimps tot ze mooi rood/rosé zijn, neem ze uit de wok en houd dit warm.
Doe nog een lepel olie in de wok en roerbak daar in de dunne reepjes vlees tot ze gaar zijn.
Haal het vlees uit de wok en leg bij de shrimps.
Doe de groente in de wok en voeg de chilly-ginger sauce toe, roerbak niet te lang, doe het vlees en de shrimps weer in de wok en meng alles goed dooreen, serveer apart in een schaal.
AvE
500 gram kipfilet
3 teentjes knoflook (wat minder mag ook)
ketjap manis
citroensap
versgemalen peper
eventueel wat gember
Blokjes kipfilet in een schaal/bak doen.
Pers er 3 teentjes knoflook boven uit.
Voeg daarbij de ketjap (manis) , het vlees moet er voor 3/4 onderstaan. Voeg dan citroensap, versgemalen peper en evt. een klein beetje gember naar smaak toe.
Laat de stukjes kipfilet hier een paar uur in marineren.
Het geheel af en toe goed om scheppen.
Heerlijk voor op de BBQ, maar ook voor de grill.
Tip:
Doop de satéstokjes in de olie of smeer ze hiermee in en dan de vleesblokjes eraan rijgen. Zo krijg je het vlees gemakkelijk van de stokjes.
EB
Geen opmerkingen:
Een reactie posten