Zelfgemaakte vinaigrettes
Eenvoudige versie:
5 el water + 5 el citroensap ( of azijn) + ½ tl zout + beetje vers gemalen peper + 10 el olie + 1 el mosterd + 2 el honing. Goed schudden, klaar is de dressing.
Basis Franse vinaigrette: 2 el witte wijnazijn + 10 el olijfolie + 1 tl Franse mosterd. Schudden en klaar.
Kruiden vinaigrette: 5 el rode wijnazijn + peper en zout + 10 el olie + 2 el vers gehakte kruiden zoals bv. dille, basilicum, koriander, peterselie of tijm
.
Knoflook citroen- vinaigrette: 2 el citroensap + 80 ml slaolie + 1 tl grove mosterd + hele teen verse knoflook + peper en zout. Doe alles in een potje, goed schudden. Laat het een half uurtje staan, haal vervolgens de knoflookteen eruit.
Balsamico vinaigrette: meng 2 el balsamico azijn + 1 tl Franse mosterd + eerst even schudden + peper en zout + en daarna 80 ml extra vierge olijfolie. Weer schudden, klaar.
Sesam sinaasappel vinaigrette: 2 el sinaasappelsap + 1 tl vers geraspte sinaasappelschil + 80 ml slaolie + ½ tl sesamolie. Peper en zout toevoegen, goed schudden, klaar.
Abrikozen of perziken vinaigrette: 1 fijngesnipperd sjalotje + 2 rijpe gesnipperde perziken of abrikozen, eventueel uit blik + 100 ml balsamico-azijn + 1 el scherpe mosterd + 1 el bloemenhoning + zout en peper + 150 ml plantaardige olie + 100 ml koudgeperste olijfolie + 25 ml walnootolie + een scheutje sinaasappelsap. Als dit te dik is voeg dan wat meer sinaasappelsap toe. In een potje doen, schudden klaar. Dit is ca. 4 dagen te bewaren.
Scherpe kruidenvinaigrette: 1 bosje dille + 1 bosje bieslook + 1 takje tijm + 1 takje rozemarijn + 1 takje citroenmelisse in een flesje doen + 2 kleine rode Spaanse pepers schoonmaken en heel in het flesje doen + 1 eetlepel sinaasappel rasp + 3/4 liter wittewijn-azijn. Dit 14 dagen op een donkere plaats zetten. Dan pas door een zeef gieten en in schone flesjes doen. Lekker pittig!
Zelfgemaakte Pinzimo: sap van 2 citroenen + 300 ml koudgeperste olijfolie + ½ tl zout + ½ tl versgemalen peper. Krachtig schudden voor ieder gebruik. Heerlijk bij reepjes rauwkost, maïskolven of druppelsgewijze over de BBQ-de vis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten